Vyletujem.cz

Plitvická Jezera. Tipy na trasy, parkování a vstup.

03. 12. 2023

Sledujte mě na YouTube!
Malá dobrodružství na mém kanálu Shorts.

Chcete navštívit Plitvická jezera? Kdy do parku přijet, kde parkovat a jaký okruh zvolit? Sepsal jsem tipy, které ti pomůžou se v národním parku zorientovat.

Národní park Plitvická Jezera je jeden z nejznámnějších parků v Evropě. V roce 1979 byl zařazen na seznam UNESCO a natáčel se zde například Vinnetou.

Příjezd a parkování

Pokud se chystáte Plitvická jezera navštívit, doporučuji dorazit mezi 7:00 - 8:00. Když jsem přijel v 7:45, tak parkoviště u druhého vstupu (asi více využívané) už bylo skoro plné.

Otevírací doba parku je od 7:00 do 17:00.

Pokud jste si jisti, že do parku vyrazíte, doporučuji si vstupenku koupit včas online. Lze ji zakoupit včetně parkování. Díky tomu se vyhnete čekání a možnému nevpuštění do areálu.

Vstupy do parku, u kterých je parkoviště jsou dva:

Osobně jsem parkoval u druhého vchodu. Parkování u tohoto vchodu je umístěno v lese. Pokud nemáte online vstupenku, tak parkovné zaplatíte při výjezdu.

Stezky a okruhy

U brány parku vám poradí okruhy, kterými se můžete vydat (viz mapa areálu).

Doporučuji se vydat podél jezera vpravo po červené trase ST1 od brodu směr ST2 po kopci. Tím se dostanete k vodopádům a skalkám a budete se vracet podél jezer pod ST2 směrem na občerstvení P3. Důvod proč začít touto cestou je, že hned na začátku se mnoho lidí rozhodlo, že si trasu zkrátí lodičkou. Jelikož u brodu byly k dispozici jen dva čluny, tak nestíhali lidi převážet, tedy se prodlužovala jak fronta, tak čekací doba na převoz.

Na bodě P3 je k dispozici několik stánků s občerstvěním, které nabízí plnohodnotné jídlo jako z restaurace a místa k sezení. Jsou zde i toalety. Není zde ale moc prostoru na sezení ve stínu.

Pokud se vám nebude chtít pěšky obcházet po červené trase jezero, můžete si na P3 nastoupit do člunu a nechat se převézt na bod P2, odkud můžete pokračovat po červené. Osobně jsem tento transport nevyužil ale převoz by měl být v ceně. Čekací doba se zde asi protáhne, protože opět byl převoz mezi místy zařizován pouze dvěma čluny.

Pokud zvolíte převoz, přijdete asi o nejklidnější část Plitvických Jezer. Díky tomu, že hodně lidí právě využívá převoz lodičkou, je zde méně turistů a díky tomu se nabízí skoro ničím nerušený pohled na čisté jezero.

Následné pokračování po občerstvení od P3 je po červené trase podél jezera. Jakmile se dostanete po této stezce na úroveň brodu P2, tak se můžete rozhodnout, jestli budete pokračovat vpravo až k jezeru Ciginovac nebo si uděláte kratší okruh okolo jezera Gradinsko. Mezi červenými stezkami se dá přejít.

Brod P2, ze kterého vás povezou zpět na P1 je v ceně. Počítejte s tím, že zde můžete čekat 30 minut až 1 hodinu. Převoz přes brod byl opravdu pomalý. Nedá se zde nikam sednout a postupně se posouváte po dřevěné cestě.

Okruh po červené cestě vám zabere od 8:00 cca 5-6 hodin.

Galerie

Plánuješ dovolenou? Vytoč si slevu na Slevomat.cz

Další články

Cookies & ochrana osobních údajů 🍪

Tato stránka používá soubory cookies k vylepšení funckionality, zobrazení např. map, sledování návštěvnosti a zobrazení reklam.